راهکارهايي براي آمادگي بيشتر در امتحانات آخر سال: امتحانات نهايي را جدي بگيريد

ساخت وبلاگ

امتحانات نهايي را جدي بگيرند

بسياري از دانش‌آموزان سال پيش دانشگاهي تصور مي­کنند که  امتحانات نهايي سال چهارم اهميتي ندارد و همين که اين دروس را به قول معروف پاس کنند، کافي است و بايد درس‌ها را براي يک آزمون تستي مطالعه کنند؛ اين در حالي است که فقط چهار درس دانش‌آموزان سال چهارم نهايي است و اگر از اين دروس (مهم‌ترين دروس عمومي و اختصاصي هر گروه آزمايشي) نمره کامل کسب کنند، 5 درصد تاثير مثبت اين دروس را در دست خواهند داشت. بعضي‌ها مي‌گويند که تاثير مثبت مهم نيست، و در آزمون سراسري رتبۀ خوب کسب مي‌کنيم و نيازي به تاثير مثبت نداريم. دقت داشته باشيد که شما از آينده با خبر نيستيد و نمي‌دانيد که در جلسۀ آزمون چه شرايطي خواهيد داشت؛ پس بهتر است که نقد را رها نکنيد و به نسيه نچسبيد؛ از سوي ديگر اين چهار درس، دروس مهم و سخت هر گروه آزمايشي است و ضريب بالايي دارند و 20 آوردن در نهايي نيز بسيار آسان‌تر از کسب درصد خوب در آزمون سراسري است، و بالاخره اگر اکنون دروس مورد نظر را خوب و عميق مطالعه کنيد، براي آزمون سراسري نيز در اين چهار درس آماده‌تر خواهيد بود.

سومي‌ها،  25 درصد تاثير مثبت شوخي نيست

همۀ شما مي‌توانيد نمرۀ 20 بگيريد. در امتحانات نهايي محدوديت زماني مثل آزمون سراسري وجود ندارد و حداقل 80 دقيقه و حداکثر 140 دقيقه (با توجه به نوع سؤال) زمان براي پاسخگويي وجود دارد و در هر روز دانش‌آموز فقط  امتحان يک درس را مي‌دهد و سؤالات نيز در حد دانش‌آموز متوسط خوب طرح مي‌شود؛ در نتيجه، هر دانش‌آموزي مي‌تواند اميد کسب نمرۀ 20 را داشته باشد، و مثل آزمون سراسري نيست که در بعضي از درس‌ها حتي يک داوطلب نيز به 100 درصد سؤال‌ها پاسخ صحيح نمي‌دهد؛ پس اگر خوب درس خوانده و به کتاب درسي‌تان مسلط باشيد، مي‌توانيد موفق گرديد و نبايد نگران کمبود وقت يا دشواري سؤال‌ها باشيد.

تنظيم برنامه خواب و استراحت

برخي با اين تصور که هنگام امتحانات براي مطالعه بيشتر اصلاً نبايد خوابيد يا بايد خيلي کم خوابيد، باعث بروز خستگي ذهني و در نتيجه فراموشي بيشتر مطالب خوانده شده مي‌گردند. کاهش زمان خواب در حد متعادل مطلوب است، اما افراط در آن هرگز مفيد نخواهد بود

تغذيه مناسب

افراط و تفريط در تغذيه، اثرات نامطلوبي در بر خواهد داشت. بايد با خواب و استراحت کافي و نيز تغذيه مناسب، از لحاظ روحي و جسمي، خود را آماده امتحان کرد. خوردن کربوهيدرات‌ها مثل: برنج، ماکاروني، سيب زميني پخته، عدسي، لوبيا پخته و نان، نه تنها انرژي کافي در طول روز را فراهم  کرده، بلکه ايمني بدن را افزايش داده و از ايجاد استرس نيز جلوگيري مي‌کند. ميوه و سبزيجات نظير: هويج، کرفس، کاهو، اسفناج، سيب، انگور و مرکبات، هم خوب هضم مي‌شوند و هم سالم هستند. با مصرف  اين مواد، که سرشار از آنتي اکسيدان هستند، ايمني بدن در برابر بيماري‌ها افزايش مي‌يابد؛ در واقع اين مواد،  مانع از ضعيف شدن و افزايش استرس مي‌شوند. استفاده از مغزها و آجيل‌ها نيز به مقاومت بدن در برابر استرس کمک مي‌کند. از مصرف لبنياتي مثل: ماست و شير نيز نبايد غافل شد. تحقيقات نشان داده است که مصرف شير کم چرب در کاهش استرس اثر مفيدي دارد. شير به دليل داشتن کلسيم، باعث کاهش انقباضات ماهيچه‌اي شده و موجب تسکين و آرامش بدن در هنگام اضطراب مي‌شود؛ به همين دليل، اگر به دنبال صبحانه‌اي ساده و سالم هستيد، مصرف شير با غلات کامل مي‌تواند صبحانه‌اي مناسب به حساب بيايد.

مصرف کمِ مايعات نيز مي‌تواند سبب سردرد و عدم تمرکز شود؛ البته بايد توجه داشت که بهترين نوشيدني آب است. براي کاهش استرس، از مصرف زياد نوشيدني‌هاي کافيين‌دار بايد خودداري کرد و بهتر است به جاي قهوه، چاي و نوشابه، از آبميوه يا چاي سبز استفاده کنيد. پرهيز از مصرف غذاهاي پر چرب و سرخ شده و شيريني‌جات (قند، شکلات و شيريني) نيز موجب مي‌شوند که انسولين در خون بيشتر ترشح شود و در نتيجه، عامل افت قند خون و ايجاد حالت ضعف و بي‌حالي در انسان گردد.

 شايد نکته‌اي که خيلي از افراد به آن توجه نمي‌کنند،  تاثير زمان و نحوه غذا خوردن در کاهش استرس است. بايد دانست که داشتن برنامه غذايي درست، در کنار نوع غذايي که انتخاب مي‌کنيد، از اهميت بالايي برخوردار است؛ از همين رو، خوب است که هنگام غذا خوردن، غذا را در کنار اعضاي خانواده و با آرامش ميل کنيد. ضمنا ً هيچ گاه هنگامي که ناراحت يا عصباني هستيد غذا نخوريد.

آماده شدن براي امتحان

مطالب درسي را بتدريج و در طول زمان مرور کنيد؛ نه اينکه در آخرين دقايق قبل از امتحان به مطالعه فشرده بپردازيد. مطالعات جديد ثابت کرده‌اند که مطالعه بايد در فواصل کوتاه زماني، و زمان استراحت کوتاه و بين زمان‌هاي مطالعه باشد؛ پس به صورت پيوسته مطالعه نکنيد. سعي کنيد که حداکثر مدت پيوستگي زمان مطالعه يک ساعت باشد و بعد از هر يک ساعت ۱۰ دقيقه استراحت کنيد. اين استراحت کردن به اين معني نيست که مثلاً تلويزيون تماشا کنيد يا اينکه بيرون برويد! در اين مدت ۱۰ دقيقه بايد چشم‌ها را ببنديد و به چيزي که در مدت يک ساعت خوانده‌ايد فکر کنيد، براي خودتان تصوير ذهني از مطلب ايجاد کنيد و سرتيترها را به خاطر بسپاريد و سپس به جزييات آن فکر کنيد. همچنين از مطالب درسي يادداشت برداري کنيد تا بازسازي ذهني و مرور مطالب برايتان مفيد واقع شود.

اطراف خود خوراکي قرار ندهيد

اشتباهي که بسياري از دانش‌آموزان مرتکب مي­شوند، اين است که در کنار خودشان خوراکي قرار مي­دهند. اگر در منزل هستيد يا در کتابخانه، فرقي ندارد، در زمان مطالعه به ميوه و خوراکي «نه» بگوييد ! ولي از مايعات خنک مثل شربت، آبميوه يا حتي آب استفاده کنيد. خوردن ميوه و خوراکي از عوامل مهم حواس پرتي هنگام مطالعه است و نوشيدن مايعات خنک، آب از دست رفته بدن و سلول­هاي مغزي را در حين مطالعه جبران و از خستگي زودرس جلوگيري مي‌کند.

تاکيد بيشتر بر مطالبي که انتظار داريد جزء سؤالات امتحاني باشد

مي‌توانيد محدوده سؤالاتي را که در امتحان مطرح خواهد شد، حدس زده و بيشتر به آنها بپردازيد. براي اين منظور، سؤالات امتحاني سال­هاي گذشته را مطالعه کنيد. همچنين به مطالب و موضوعاتي که معلم در کلاس درس بيشتر روي آنها تکيه کرده­است، توجه داشته باشيد. 

پرهيز از اضطراب­هاي متفرقه و افکار منفي

از دامن زدن به اضطراب‌ها و پرداختن به افکار منفي خودداري کنيد؛ براي مثال، شب امتحان، مسابقات فوتبال را دنبال نکنيد يا نگوييد من مطمينم که خراب مي‌کنم و به قول معروف به دنبال نکبت نيامده نباشيد ! همواره يک تصوير ذهني مثبت از خودتان داشته باشيد و پس از تلاش کافي، به موفقيت خود اميدوار باشيد؛ در ضمن  اگر امتحان قبلي‌تان رضايت بخش نبوده است، به آن نينديشيد و تحليل امتحان قبلي را به فرصت مناسب خودش موکول کنيد.

سرجلسۀ آزمون چه بايد کرد؟ 

بايد مواردي را در جريان امتحان و هنگام پاسخگويي به سؤالات، مدّ نظر داشت تا سر جلسۀ آزمون دچار اضطراب نشد و با موفقيت امتحان را پشت سر گذاشت. اولين نکته اين است که بموقع و سر وقت به جلسه امتحان برويد و پيش از آغاز امتحان، با خاطري آسوده در جاي خود مستقر شويد. ضمناً کليه وسايل و ابزارهايي را که در امتحان مورد نياز است، همراه خود به جلسه ببريد.

دستورالعمل­ها را نيز  با دقت بخوانيد و اگر دستورات شفاهي است، با توجه کامل به آنها  گوش دهيد و عيناً همان کاري را که از شما مي‌خواهند، انجام دهيد. به زمان بندي سؤالات نيز دقت کنيد تا با مشکل کمبود وقت مواجه نشويد. اگر زودتر از زمان تعيين شده به سؤالات پاسخ داديد، عجله نکنيد و مجدداً مروري بر سؤال­ها داشته باشيد.

نحوۀ پاسخگويي به سؤال­هاي امتحانات تشريحي

خود را براي پاسخگويي به هر گونه سؤالي آماده سازيد، اما نه با اين برداشت که بايد به صد درصد سؤالات جواب دهيد. ابتدا ورقه سؤالات را نسبتاً با سرعت بخوانيد و به تمام سؤالات که پاسخ آنها برايتان روشن است، جواب بدهيد. براي اجراي اين مرحله، حداقل نيمي از وقت امتحان را در نظر بگيريد. دوباره ورقه را بخوانيد و به تمام سؤالات، که تا آن موقع پاسخشان به يادتان آمده است، پاسخ دهيد. در نوبت سوم، بايد به تمام سؤالاتي که باقي مانده است، پاسخ دهيد. در نوبت چهارم، يک بار ديگر ورقه‌تان را کنترل کرده و ببينيد که آيا سؤالات را همان گونه که مي‌خواستيد، پاسخ داده‌ايد يا خير.

کمک کنيد، کمک بخواهيد و خجالت نکشيد

بسياري از دانش‌آموزان، از اينکه از يک دوست يا همکلاسي سؤالي بکنند، خجالت مي‌کشند. سعي کنيد اگر در مبحثي مشکلي داريد يا اينکه بخشي از درس را درست متوجه نشده‌ايد، سؤال بکنيد و ابهاماتي را که در ذهن داريد برطرف کنيد. همچنين اگر در مبحثي احساس مي­کنيد که قوي هستيد، به ديگران در آن زمينه کمک کنيد. 

منبع خبر - پيك سنجش شماره  1025

مشاوره تحصیلی- علی قربانپور...
ما را در سایت مشاوره تحصیلی- علی قربانپور دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3agc44f بازدید : 206 تاريخ : شنبه 13 خرداد 1396 ساعت: 14:20